De vlag kan uit!
Maar wat zijn de regels?

De Nederlandse vlag is het symbool van de eenheid en de onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden en heeft de kleuren: helder vermiljoen (rood), helderwit en kobaltblauw.

Op de Nederlandse vlag mag geen enkele versiering of andere toevoeging worden aangebracht. Ook het gebruik van een vlag alleen als versiering moet worden nagelaten.

Het hijsen van de vlag
De vlag moet gehesen worden aan een stok die lang genoeg is, zodat de vlag (ook als deze halfstok hangt) niet de grond raakt of het verkeer hindert. De vlag mag ’s avonds / ’s nachts tussen zonsondergang en zonsopgang niet gehesen worden of blijven hangen. Elke gehesen vlag moet bij zonsondergang worden neergehaald en zo nodig de volgende dag na zonsopgang opnieuw worden gehesen. Uitzondering hierop is, als de vlag zo verlicht wordt, dat de kleuren duidelijk te zien zijn.

Halfstok vlaggen
Het halfstok hijsen van de vlag moet als volgt gebeuren: eerst wordt de vlag vol gehesen, daarna wordt de vlag langzaam en statig neergehaald, totdat het midden van de vlag op de helft van de normale hoogte is gekomen.

Daarna wordt de vlaggenlijn vastgebonden; de vlag wordt niet opgebonden. Bij het neerhalen van een halfstok gehesen vlag wordt deze eerst langzaam en statig vol gehesen en vervolgens op dezelfde wijze neergehaald.

(bron: Nederlandse Bond van Oranjeverenigingen)