Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus vond de herdenking op 4 mei ook dit jaar in aangepaste vorm plaats zonder publiek. Alleen zo krijgen we het coronavirus onder controle. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer samen herdenken.
Bekijk hier de compilatie van de 4 mei herdenking 2021.

Overdenking geloofsgemeenschap

Oecumenische viering kon vorig jaar niet doorgaan door de coronamaatregelen. En ook dit jaar is er geen gebedsdienst zijn in de Inham. De werkgroep die vanuit De Inham, Het brandpunt, Sint Martinus en Veenkerk de jaarlijkse vieringen voorbereidt, heeft daarom nagedacht over een andere manier van herdenken. Alle vijf werkgroepleden hebben een korte persoonlijke overdenking geschreven en willen deze met u delen.

De reportage is te bekijken via Youtube of op de site van Katholiek Amersfoort. U ziet in deze reportage achtereenvolgens Maarten Boersen, Corrie Borgers-Bos, Henny Rouwhorst, Josephine van Pampus en Irene Oldewarris.

De reportage is gebaseerd op het jaarthemaNa 75 jaar vrijheidvan het 4 en 5 mei comité.

Boek: We gingen domweg

Het boek ‘We gingen domweg’, geschreven door Henk van Middelaar, gaat over de evacuatie van Amersfoort en Hoogland op 10 mei 1940. Meer dan 40.000 inwoners van Amersfoort gingen per trein naar Alkmaar en naar zestien dorpen in Noord-Holland. Zo’n 4.000 Hooglanders gingen met de boot vanuit Spakenburg naar Edam en Volendam. Deze volksverhuizing was nodig omdat het Nederlandse leger bang was voor veel burgerdoden langs de Grebbelinie. De evacuatie werd al vanaf september 1939 grondig voorbereid. Bekijk hieronder het interview met de schrijver Henk van Middelaar door Rob Lampe.

Het boek ‘We gingen domweg’ is in Hoogland te koop bij Bruna en Primera, In Amersfoort bij boekhandel Veenendaal, de Algemene Boekhandel, Bruna Vathorst en Riemers in Emiclaer. De verkoopprijs is € 19,40.

Onthulling gedenkplaatje Canadese soldaten

Op de Rooms-Katholieke begraafplaats De Langenoord in Hoogland is in 2020 een gedenkplaatje onthuld ter herinnering aan de vijf Canadese soldaten die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in Hoogland.
De onthulling vond plaats in aanwezigheid van William Hartman (voorzitter Oranjecomité Hoogland), Piet Smink (auteur van het boek ‘De bevrijding van Hoogland’), Maarten Boersen (initiator), Harry van der Grinten (bestuurslid Rooms-Katholieke begraafplaats Amersfoort) en Richard Boersen (bestuurslid Stichting Wit-Gele Kruisfonds Hoogland).

Gedenknaald in Hoogland

> Achtergrondinformatie

Herdenken met kinderen

Het Oranjecomité Hoogland wil de herinnering aan de (gevolgen van de) Tweede Wereldoorlog door blijven geven aan de volgende generatie. Daarom betrekken we kinderen uit Hoogland en Hooglanderveen bij de Dodenherdenking. We organiseren elk jaar een projectweek samen met een groep van een basisschool. De leerlingen van deze groep hebben een speciale rol tijdens de herdenking op 4 mei.

Adopteer een monument

Het Oranjecomité Hoogland neemt deel aan het project ‘Adopteer een Monument’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

De gedenknaald in Hoogland wordt iedere jaar door een andere basisschool geadopteerd. Dit jaar is de gedenknaald geadopteerd door de Berkenschool uit Hoogland.