In de persconferentie van 23 maart 2020 zijn door minister-president Mark Rutte aangescherpte maatregelen aangekondigd in de aanpak van het coronavirus. Een van de maatregelen is een verbod op vergunningplichtige evenementen tot 1 juni, ongeacht het aantal deelnemers. Dit betekent dat onze geplande activiteiten op Koningsavond, Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag niet kunnen doorgaan. Hoe spijtig dat ook is, de gezondheid van ons allemaal is op dit moment het belangrijkste.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zoekt samen met maatschappelijke partners naar mogelijkheden om binnen de nu geldende maatregelen tijdens Dodenherdenking op 4 mei toch in het hele land stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de conflicten en vredesmissies waar Nederland sindsdien bij betrokken is geweest. Ook zoeken ze naar een passende manier aandacht te geven aan de bevrijding, 75 jaar geleden. Als bestuur van het Oranjecomité Hoogland blijven wij deze landelijke ontwikkelingen volgen om hier mogelijk op aan te haken.

We wensen iedereen heel veel sterkte en gezondheid in deze uitzonderlijke omstandigheden.

Gedenknaald in Hoogland

> Achtergrondinformatie

Herdenken met kinderen

Het Oranjecomité Hoogland wil de herinnering aan de (gevolgen van de) Tweede Wereldoorlog door blijven geven aan de volgende generatie. Daarom betrekken we kinderen uit Hoogland en Hooglanderveen bij de Dodenherdenking. We organiseren elk jaar een projectweek samen met een groep van een basisschool. De leerlingen van deze groep hebben een speciale rol tijdens de herdenking op 4 mei.

Adopteer een monument

Het Oranjecomité Hoogland neemt deel aan het project ‘Adopteer een Monument’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

De gedenknaald in Hoogland is in het schooljaar 2019-2020 geadopteerd door de St. Josephschool uit Hooglanderveen.