Op vrijdagavond 4 mei herdenken we om 20.00 uur met twee minuten stilte alle oorlogsslachtoffers bij de gedenknaald (hoek Zevenhuizerstraat / Hamseweg) in Hoogland. Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Oecumenische dienst
Voorafgaand aan de dodenherdenking is er een Oecumenische dienst in de Inham aan de Hamseweg in Hoogland. Voorganger is Josephine van Pampus. De dienst begint om 19.00 uur en eindigt rond 19.40 uur.

Twee minute stilte
Na de twee minuten stilte om 20.00 uur bij de gedenknaald volgt het Wilhelmus door muziekvereniging St. Caecilia en het koor St. Martinus.

Kranslegging
Kransen worden gelegd door de (loco)burgemeester, Oranjecomité Hoogland en Oranjevereniging Hooglanderveen, Vereniging Dorpsbelangen Hoogland en Belangenvereniging Hooglanderveen, de geloofsgemeenschap Amersfoort Noord en basisschool De Biezen uit Hoogland.

Gedicht en voordracht
Elise Smoorenburg van Basisschool De Biezen draagt een zelfgeschreven gedicht voor en Henk van Middelaar uit Hoogland doet een voordracht.

Daarna heeft het publiek de gelegenheid om bloemen bij de gedenknaald te leggen.


Gedenknaald in Hoogland

> Achtergrondinformatie


Herdenken met kinderen

Het Oranjecomité Hoogland wil de herinnering aan de (gevolgen van de) Tweede Wereldoorlog door blijven geven aan de volgende generatie. Daarom betrekken we kinderen uit Hoogland en Hooglanderveen bij de Dodenherdenking. We organiseren elk jaar een projectweek samen met een groep van een basisschool. De leerlingen van deze groep hebben een speciale rol tijdens de herdenking op 4 mei.

Adopteer een monument

Het Oranjecomité Hoogland neemt deel aan het project ‘Adopteer een Monument’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

De gedenknaald in Hoogland is in het schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Basisschool De Biezen uit Hoogland.


  • vrijdag 4 mei
  • 20.00 uur (19.00 uur oecumenische dienst in De Inham)
  • gedenknaald hoek Zevenhuizerstraat / Hamseweg in Hoogland
  • alle leeftijden