De Rijksoverheid heeft maatregelen genomen om het coronavirus in Nederland onder controle te houden. Een van de maatregelen is een verbod op evenementen tot 1 september. Dit betekent dat onze geplande activiteiten op Koningsavond, Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag niet kunnen doorgaan. Hoe spijtig dat ook is, de gezondheid van ons allemaal is op dit moment het belangrijkste.

Dodenherdenking 2020

De herdenking in Hoogland, anders dan anders. Wel twee minuten stilte. Maar zonder de honderden belangstellenden, zoals we dat de afgelopen jaren zo gewend waren. We vroegen iedereen namelijk om zoveel mogelijk thuis te herdenken, om het coronavirus onder controle te krijgen.

En dus stonden we op maandagavond 4 mei met slechts een handjevol mensen bij de naald in Hoogland. Binnen de richtlijnen, op anderhalve meter afstand van elkaar. Om toch op een eenvoudige en eervolle manier invulling te geven aan onze herdenking in Hoogland.

Henk van Middelaar deed een voordracht. En met een paar mensen hebben we bloemen neergelegd en kaarsen aangestoken. Voor elke naam die in de naald gebeiteld staat. Voor de vijf Canadese soldaten die in Hoogland zijn omgekomen. En voor alle mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

Laten we ze nooit vergeten.

Onthulling gedenkplaatje Canadese soldaten

Op de Rooms-Katholieke begraafplaats De Langenoord in Hoogland is een gedenkplaatje onthuld ter herinnering aan de vijf Canadese soldaten die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in Hoogland.

De onthulling vond plaats in aanwezigheid van William Hartman (voorzitter Oranjecomité Hoogland), Piet Smink (auteur van het boek ‘De bevrijding van Hoogland’), Maarten Boersen (initiator), Harry van der Grinten (bestuurslid Rooms-Katholieke begraafplaats Amersfoort) en Richard Boersen (bestuurslid Stichting Wit-Gele Kruisfonds Hoogland).

> Bekijk hier de reportage.

Thuis Taptoe spelen en Wilhelmus zingen

Op maandagavond 4 mei is er GEEN gezamenlijke herdenking bij de naald in Hoogland. Maar wat kun je wel doen?

Taptoe spelen
Het Taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door blazers, die de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. We roepen alle blazers op het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis om 19:58 uur.

> Hier vind je de partituur van het Taptoe-signaal.

Wilhelmus zingen
Na de twee minuten stilte klinkt om 20.02 uur het Wilhelmus. We nodigen iedereen uit om thuis het eerste couplet van het Wilhelmus mee te zingen.

> Hier vind je het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus

Gedenknaald in Hoogland

> Achtergrondinformatie

Herdenken met kinderen

Het Oranjecomité Hoogland wil de herinnering aan de (gevolgen van de) Tweede Wereldoorlog door blijven geven aan de volgende generatie. Daarom betrekken we kinderen uit Hoogland en Hooglanderveen bij de Dodenherdenking. We organiseren elk jaar een projectweek samen met een groep van een basisschool. De leerlingen van deze groep hebben een speciale rol tijdens de herdenking op 4 mei.

Adopteer een monument

Het Oranjecomité Hoogland neemt deel aan het project ‘Adopteer een Monument’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

De gedenknaald in Hoogland is in het schooljaar 2019-2020 geadopteerd door de St. Josephschool uit Hooglanderveen.